Novi Sad

Novi Sad

novi sad

Catholic church, cathedral, Novi Sad, Serbia

Novi Sad – Srpska Atina. Glavni Grad Autonomne Pokrajne Vojvodine. Po veličini Novi Sad je drugi grad u Srbiji sa 350.000 stanovnika. Privredni je kulturni, administrativni, naučni i turistički centar. Plovni kanal Dunav-Tisa-Dunav grad uzvodno povezije sa Srednjom Evropom a nizvodno do Crnog mora. Smešten je u ravnici gde sa desne strane Dunava dominira Petrovaradinska tvrdjava koja je počela da se gradi 1.694 godine. Od samog početka Novog Sada u gradu je živelo najviše Srba od driguh nacionalnosti tu su bili Madjari, Slovaci, Hrvati. Grci, Rusini, Jevreji, Cincari, Romi, Rumuni. Zahvaljujući reci Dunav trgovina je zaslužna za razvijanje grada. 1. februara 1.748 trgovci i zanatlije sa otkupom od 80.000 forinti od carice Marije Terezije izdejstvovali status slobodnog kraljevskog grada koga su nazvali Novi Sad. Tada gradom počinje da upravlja izabrani Magistrat. Zbog svoje multinacionalne kulture podizale su se pravoslavne crkve Saborna, Nikolajevska. Amaška, Uspenska. Vernici ostalih nacionalnosti okupljali su se u Rimokatoličkoj, Protestanskoj, Grčkokatoličkoj i Jermenskoj crkvi. Kasnije je izgradjena i Jevrska Sinagoga. Pored crkvi gradjene su i škole. Početkom 19. veka u Novom Sadu su postojale srpska i madjarska gimnazije kao i druge školske ustanove.

Srpska Atina

Kulturno uzdizanje u Novom Sadu je započelo u 19. veku. Zato su grad nazvali Srpkom Atinom. 1.845 osniva se Srpska čitaonica a 1.861 Srpsko narodno pozorište. 1.864 iz Budmpešte se u Novi Sad prebacuje Matica srpska u okviru nje su osnovane biblioteka, galerija Matcice srpske, muzej Vojvodine i muzej grada Novoga Sada. Svetozar Miletić je bio najveći političar koji je doprineo svojim zalaganjem da se grad reformiše. U njegovu čast podignut je spomenik koji se danas nalazi na Trgu  slobode u blizini Gradske kuće.

Jedna od značajnih gradjevina u gradu je Novosadski Sajam gde se tokom cele godine održavaju razne manifestacije a najpoznatiji je poljopriredni sajam. Kulturne manifestacije kao što su pozorišni festival Sterijino pozorje, dečiji festival Zmajeve dečije igre i pesnički susreti Brankovo kolo, Novosadske muzičke svečanosti Vojvodjanska tamburica se održavaju dugi niz godina.

Što se tiče sportskih dogadjaja oni se odražavaju u dvorani Spens i na stadionu Karadjordje.

Novi Sad

Žeželjev i most Slobode povezuje Novi Sad sa Petrovaradinom i Sremskom Kamenicom. Čuveni Sremski Karlovci su poznati po najstarijoj gimnaziji osnovanoj 1.791 godine i bogosloviji. Nadomak naselja izdiže se planina Fruška gora na kojoj se nalaze pravoslavni manastiri Hopovo, Grgeteg, Krušedol i mnogi drugi.

Novi Sad je univerzitetski grad sa 19. fakulteta i nastava se odvija osim na srpskom i na jezicima manjina. Privreda u gradu je razvijena a Naftna Industrija Srbije (NIS) čini okosnicu preduzetništva. Poslednjih 20. godina novu dimenziju Novom Sadu je dao mzički festival EXIT koji je proglašen za nojbolji dogadjaj u svetu što se tiće muzike. Tokom leta Novosadjani osveženje nalaze na čuvenoj plaži Štrand.

Opuštena atmosfera u gradu, gotoljubivost i otvorenos su glavane karakteristike Novog Sada. Zato je svaki gosti ili novi žitelj dobrodošao u grad. Ako vam treba dobar električar da reši problem sa strujom ili elektro uredjajem dok ste u poseti našem gradu, pozovite nas.

Poznati Novosadjani

Djordje Balašević muzčar

Mirislav Mika Antić pesnik

Jovan Jovanović Zmaj pesnik

Laza Kostić pesnik

Aleksandar Tišma književnik

Slobodan Jovanović istoričar, pravnik

Monika Seleš teniserka

Aleksandra Ivošev streljaštvo

Andrija Gerić odbojkaš

Milan Gurović košarakaš

Vujadin Boškov fudbaler

Isidor Bajić kompozitor